La Marxeta Molins de Rei

9 d'octubre de 2022
Sistema Dufour

El general suïs Guillaume Dufour va ser el creador d’aquest sistema d’orientació, amb finalitats militars, que s’ha adaptat per fer-ne una amena competició que fa que els amants de la natura en gaudeixin tot descobrint un recorregut xifrat en un gràfic.

Descarregar-vos el següent document "CURSET INTENSIU DUFOUR":

CURSET INTENSIU DUFOUREl gràfic
El recorregut que s’ha de seguir es representa sobre una línea vertical en la que estan indicats i distanciats a escala les direccions que cal prendre i trencalls que cal deixar. Una taula de signes convencionals indica el tipus de camí a seguir (carretera, pista, camí, corriol…) i tot allò que es trobi al llarg del recorregut (cases, pous, línies elèctriques, fites, etc.)

Una vegada s’ha començat el recorregut, només es canvia de camí quan es troba en el gràfic una sageta amb un número. La forma de la sageta indica el tipus de camí i el número expressa els graus de desviació respecte el nord magnètic (azimut). En aquest punt, proveïts d’una brúixola convencional cal orientar-se i seguir en la direcció indicada fins trobar un altre azimut. Altres indicacions del gràfic serveixen per constatar que la direcció presa és la correcta. I així successivament.

Aquest recorregut s’ha de fer mantenint una regularitat horària, que estableix l’organització en km/h per cada tram, d’acord amb les característiques del terreny.

Controls
Al llarg del recorregut s’estableixen tres tipus de controls:
Neutralització: Estan representats en el gràfic i per tant és coneguda la distància entre ells i es pot calcular el temps a emprar per fer el trajecte. Serveixen per reposar una mica, esmorzar, etc.
Pas: Col·locats estratègicament i sovint dissimulats per comprovar que els participants fan tot el recorregut. No estan representats en el gràfic.
Regularitat: Col·locats aleatòriament, controlen el temps de pas dels participants de manera que es pugui contrastar amb l’assenyalat per l’organització. Del pas per aquets controls se’n deriva una puntuació que serveix per establir una classificació.

Simulació
Es pren la sortida per una pista a 280°, a l’esquerra trobem una fita, més endavant es fa un azimut a 330° per un corriol, es troba una bassa, es deixa un corriol a la dreta, es passa per davant d’una casa a la dreta, es fa un azimut a 160° per pista, es fa un azimut a 250° per corriol, es troba una riera a l’esquerra i finalment es fa un azimut a 290° per pista.

Gràfics extrets de la pàgina web de l'UEC Sants

grafic marxeta

Rebem el suport de